Highgate Hill Renovation

By | Residential

2-Storey Option 3-Storey Option

 

Opulent new entertainment spaces for nightclub owner client, whose brief was to retain the existing house for rental, and have completely separate very large luxury 2 bedroom courtyard apartment at the rear. This project involves the lifting of an existing workers cottage, and excavating to produce clear spanning double height living volumes beneath, a large mezzanine bedroom extension, large indoor/ outdoor kitchen, and pool courtyard area. In this project the entire ground floor is the pool area eliminating pool fencing. There is one internal waist height door on Level 1 which acts as the pool area gate. Construction Documentation Phase

 

South Cut-Away Perspective

FUTURE CITY ARCHITECTS RESIDENTIAL 1

Highgate Hill Renovation

Precast Concrete Multi-res, Blackwater

By | Multi-Residential

A0022 OPTION 2 FULL MULTIRES LEA0021 OPTION 2 FULL MULTIRES GRThis unit development utilises uniform precast concrete wall panels, and lightweight concrete floor panels that are easily cast, replicated and transported. Every panel is designed to minimise labour, and speed up construction. We expect it to be significantly cheaper than conventional concrete block and in situ construction.

Fig Tree Pocket Multi-res + Housing Community

By | Multi-Residential

Kirkdale Rd Image 02bThis sub division of a 1 hectare steeply sloping block includes a mix of houses, townhouses and multi residential units. All are configured to maximise views to the extensive parkland below. We modeled the site in 3D and massed all the buildings to check heights, accessibility, setbacks and how they meet the ground. So far so good!  Concept design stage.

Musuem of Brisbane + King George Square Concept

By | Commercial, Mixed Use

museum of brisbane mobplan01whitemob01mobplan03 whitea

This concept scheme was done in response to the announcement of the King George Square Redevelopment and busway in 2005. The scheme relocates the existing Museum of Brisbane from the ground floor of City Hall into a new building on the opposite side of the square.
The new building includes restaurant, bar, exhibition space and studios for artists in residence.
The transparent and permeable skins overlayed on lightweight tension structure is a counter point to the ordered monolithic nature of City Hall.

Ecologe Resort, Ubud, Bali

By | Resort

ecologe decologe eEcologe bEcologe is a luxury eco resort and events venue set in the mountains of Bali, near Ubud. It was developed in response to the global tourism ‘green rush’, which has seen hotels and resorts rebrand themselves as ‘eco-hotels’ by meeting the most minimal standards of green accreeditation. This project éwill be wholely sustainable. It seeks to make eco-luxury affordable, provide authentic ethical tourism, and facilitate sustainable cultural evolution. The project is constructed almost entrely from locally grown and crafted bamboo. The central events dome is surrounded by bio filtration pools, and the adaptable accomodation bungalows are arranged using sacred geometries. The project includes permaculture gardens, restaurants, bar, day spa, fitness centre, events space, conference rooms, gallery, meditation and yoga hall, temple, and recording studio.

Prefabricated Eco Resort Villas, Mt Glen Rock

By | Resort

 

prefabricated villa 1

This project, at the base of Mt. Glen Rock, just outside Esk, is anticipated to house 100 Self Sustainable Holiday Villas. The villas are set into the mountain to avoid bushfires and assist thermal performance. The Resort Community will have small scale agricultural tracts for vegetables, chickens sheep and cows. These are to be maintained by the resort community so that individual owners can come and go without concern about ongoing maintenace.

prefabricated villa 2prefab villa plans

Prefabricated Steel Framed Duplexes

By | Residential

7 prefabricated steel framed single and double storey duplex/ triplex options were produced for use in the client’s various retirement resort projects. This number of types was adequate to achieve homogenous variation across the site without noticeable repetition and preserve a sense of individualism. These duplexes were developed in close collaboration with structural engineers, utilising prefabricated steel frames for low maintenance and fast construction.

duplex3duplex elevation 3duplex4duplex elevation 4

duplex5duplex elevation 5

duplex6duplex elevation 6a prefabricated triplex 2triplex elev

 

 

 

Myora Springs Eco Resort, North Stradbroke Island

By | Containers, Resort

0233-Myora-Springs-Summer-Sunset2
Residence/ Wedding Venue/ Eco Resort with 10 Master Suites + 15 hillside villas. 270° ocean views, Autonomous and off the grid Self-sustainable Water, Power, Waste Treatment. Multiple Level changes achieve unencumbered ocean views and avoid the need for almost all handrails and pool fencing. ($4 M) Currently at DA stage

0233 Myora Springs Summer Sunset4eco resort stradbroke island

Tourist Winery Concept, Ballandean

By | Commercial, Industrial

 

winery2winery4winery 2AERIAL

After extensive study of the local wineries’ production and tourism industries, a scheme was developed which responded winery3to and expressed the delicate, co-dependent relationship between the two. The first aim of the building was to facilitate effective observation and participation by a large crowd, in what is essentially a delicate and dangerous industrial process. The strong tectonic crumpling of the front wall of the winery volume is an outward expression of the internal interaction between tourist and production line. Tourist interaction with the process is controlled by the cranking of this double height wall, varying one’s height and proximity to machines, guiding large groups through each stage of production, ultimately delivering tourists to a tasting room and retail space. Its lightness, trasnsparency and permeablity stand in deiance of its counterparts, and allow glimpses of the process within, from the road. In addition to the winery, the brief included dedicated orchard space for native fruit and nut trees, space for dairy animals, production space for conserves and cheeses and guest accommodation.

winery sectionsplan0_4

New Farm Mixed Use Container Project

By | Commercial, Containers, Mixed Use, Multi-Residential, Resort

0256_150256_110256_36This concept project sits on a prominent corner of Brunswick Street, in New Farm. It is zoned for centre activities and this projects includes ground floor retail and commercial, with upper floors of both short term and permanent residential. We are playing with the contrast of heavy rectilinear form of the containers and lightweight amorphous screening elements, and how this responds to the street corner. The scheme chooses not to comply with the adjacent buildings, which meet the corner with firm, full height, right-angle masonry.

 

 

Parasitic CBD Interventions

By | Commercial, Mixed Use, Multi-Residential

page3This concept project begins in a 6-block precinct of the Brisbane CBD, bounded by Charlotte, Alice, George and Edward Streets. It is a precinct distinguished both topographically and programmatically but more notably by the richly varied volumetrics of its interstitial spaces – a product of the tight coexistences of towers, their podiums, and adjoining heritage controlled warehouses and laneways. The high frequency of heritage buildings in this area of the city offers sites which resist the formulaic tower and podium type development, but could house slivers of program which compliment it, providing places for production, creativity and community exchange. This scheme grows out of the rich morphology of adjoining volumes, bounded by service edges and blank podium walls which form an internalised avenue running along the centre of a city block. The proposal can be read as a collection of parasitic interventions, each of which display a varying degree of occupation of the host building. Each aims to activate the existing interstitial space and preserve a finer weave in the fabric of the city. As the parasites multiply throughout the city, a pedestrianised community circulation network is established, secondary to the street grid, and liberated from it, while certain interventions at its edges, become apertures which mediate between the two systems

massing-2city residential towersections3aMODEL-

South Brisbane Transit Tower Concept

By | Commercial, Mixed Use, Resort

transit tower sketchTOWER01This concept scheme was undertaken in 2004 in response to the staged decentralisation of government services to ease congestion in the CBD and in anticipation of increasing building height and density in South Brisbane and Woollongabba. The brief was to provide commercial offices for the relocation of Queensland Rail headquarters from the CBD, and to link directly into the existing bus and rail network beneath. The scheme includes retail, food court, other commercial office space and a boutique hotel. The scheme utelises seperate foyer entries off Tribune Street to activate the narrow volume bounded by the busway terminal opposite and the rail and busway bridges above. It is intended that the strengthening of this axis along Tribune Street, perpendicular to Southbank and the river will set a precedent, helping to polarise a permeability to West End, counteracting the barriers imposed by Cordelia and Merivale Streets.

dia1dia3dia2DIAGRAM01

Stafford Heights Retirement Resort

By | Multi-Residential, Resort

stafford siteclubhouse01afrontyell3c1ba1bcc

2a3a3b

These schemes begin to explore some simple solutions to ornamental gardens and food production in typical multi residential applications. The scheme attempts to reconcile built form and landscape, reversing the prevailing oppression of vegetation by buildings which stand victorious over it, and exploring the use of landscape as built form. These are some preliminary concepts showing how this might occur. Each building attempts to express a different relationship between the vertical landscape and the built form, through hierarchical shifts, varying levels of maintenance, and varying geometric order. With effective rainwater storage, irrigation, and access for maintenance, horticultural systems are successfully weaved into the fabric of the building. There is a planter on every balcony which is irrigated by gravity fed roof water from small reservoirs at the roof line. Pre-grown flowering creepers are transported to site, unrolled and clipped to trellises. So creepers only have to be sustained for 3 metres vertically before they are supplemented by another soil profile. And they can be growing right from the beginning of construction so that by practical completion they are already flourishing. It is intended that each occupant may grow their own preferred plants into the fabric of the facade, introducing another layer of diversity, and promoting creativity, individualism and self-expression in a multi residential context.

678frontpink8b

site-perpectiveIMG_0497aIMG_0489aIMG_0036

Currently under construction, this project sites a range of luxury dwellings and recreational facilities into the rich topographic and ecological landscape of a former open cut mine. Serviced apartments, duplexes and a clubhouse respond to the sheer cliff faces, overland flow paths, lake, creek and island. The brief was to provide a resort-style stafford construction 2acommunity for retirees of unparalleled luxury and amenity which would integrate with existing care facilities adjacent. There are 140 units over 9 apartment buildings, 82 single and double storey duplex apartments, and a clubhouse with restaurant, bar, theatre, library, medical centre, indoor aquatics, lakeside pool, and serviced apartments above. Close collaboration with landscape architects saw the vertical integration of landscape with building fabric, community gardens, permaculture solutions and regeneration of the whole site. The challenges of this site demanded extensive hydrological, ecological, and geotechnical investigation, coordinated with a large dynamic team of consultants, to achieve successful, sustainable integration into the natural environment.

Taigum Residential and Light Industrial Community

By | Industrial, Mixed Use, Residential

industrial village0238_05aA0106 ADJACENT PROPERTY PLAN _

This project is a marriage of light industrial and domestic residential. The site is on the border of these two planning zones. There are 10 houses in a row, each with its own warehouse across the road which acts as a visual and acoustic buffer to the light inidustrial zone beyond. A narrow, one-way internal road and a row of front gardens separates the 2 storey volumes of housing and warehousing forming a powerful corridor volume. This is heavily landscaped recreation and circulation zone will balance the industrial warehouse aesthetics of the houses and the warehouses.
0238_07a